A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

  Нітрати в питній воді

Дата: 17.04.2024 11:22
Кількість переглядів: 2078

 

Навряд чи знайдеться людина, яка б не чула про шкоду нітратів. Ми звикли думати, що основну небезпеку в плані вмісту нітратів становлять ранні і несезонні овочі і фрукти. Але нітрати в питній воді – досить поширене явище

Що ж таке нітрати і звідки вони беруться?

Нітрати – це солі азотної кислоти. Вони потрапляють у воду із побутовими та сільськогосподарськими стоками (з полів, які обробляються добривами, тваринницьких та птахоферм, вигрібних ям та дворових вбиралень тощо). Найбільша концентрація нітратів спостерігається у поверхневих джерелах, грунтових водах та дворових колодязях.

Чим же небезпечні нітрати?

Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Самі ж нітрати малотоксичні, але в організмі під впливом кишкової мікрофлори вони відновлюються у нітрити, які є ще токсичнішими. Одним з основних механізмів їхньої токсичної дії є перетворення гемоглобіну в метгемоглобін.

При одноразовому потраплянні в організм великої дози нітратів, вони можуть викликати серйозне отруєння, аж до летального результату (особливо у дітей раннього віку). Але навіть якщо наслідки отруєння нітратами у воді ви помітили не відразу, накопичуючись в організмі, вони можуть призвести до розвитку серйозних захворювань.

  1. Онкологічні захворювання (зокрема, шлунково-кишкового тракту).

  2. Порушення роботи підшлункової та щитовидної залози

  3. Серцева недостатність

  4. Захворювання нирок

  5. Захворювання серцево-судинної системи

 

 

Потрапляючи до організму ці сполуки перетворюють гемоглобін крові на метгемоглобін – сполуку, що не здатна переносити кисень, і спричиняють дефіцит кисню в клітинах (гіпоксію). Особливо небезпечним це є для дітей. Цьому сприяє цілий ряд факторів:

незрілість захисної системи організму дитини ,

низька кислотність шлункового соку дитячого організму

споживання дитиною більшої кількості рідини на кг маси тіла .

Основні ознаки  отруєння нітратами наступні:

  • діарея, нудота, блювання;

  • пожовтіння білків очей, різкі болі в животі;

  • мігрені, втома, постійна сонливість;

  • задишка, тахікардія

Рівень метгемоглобіну вище 50 % може бути смертельним. У менших концентраціях це проявлятиметься млявістю, втомлюваністю, розвитком вегето-судинної дистонії, серцево-судинних порушень, зниженням працездатності , ціанозом, а у дітей, крім цього, порушенням фізичного розвитку, зниженням уваги та концентрації під час навчання. Нітрати здатні викликати хронічну інтоксикацію. Отримані незаперечні факти про імунодепресивну дію нітратів , тривале вживання питної води з підвищеним вмістом нітратів значно збільшує ризик розвитку раку шлунку, також доведена роль хронічної нітратної інтоксикації у формуванні виразки шлунка. Нітрати пригнічують функцію щитоподібної залози, що є особливо небезпечним у регіонах із йододефіцитом.

Крім того, нітратна інтоксикація у вагітних жінок може спричини викидні і мертвонародження, а у чоловіків негативно впливає на функцію сім’яників, тобто може бути однією з причин безпліддя.

Профілактика      

Що ж ми можемо зробити, щоб захистити себе і своїх діточок?

                     Майте на увазі, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком. Хай це не вводить Вас в оману! 

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність!

 

Крім того, концентрація нітратів у воді зростає з часом (за рахунок активності нітрифікуючих бактерій), тому вживайте питну воду свіжою, а відкриті пляшки зберігайте у холоді

Якщо Ви вживаєте воду з колодязя чи джерела – перевірте її на рівень нітратів. Це можна зробити в багатьох хімічних лабораторіях.

Допустима концентрація нітратів у питній воді складає 50 мг/л. Дуже важливим є розташування і обладнання джерела або колодязя (вище по рельєфу та на достатній відстані від джерел забруднення (вбиральні, хліву, сільськогосподарських угідь, на яких застосовуються органічні та азотні добрива), наявність герметичного відмощення, кришки, регулярність чистки тощо). Зазвичай, чим глибшим є рівень джерела води – тим вона чистіша.

Особливою групою ризику є немовлята, які перебувають на штучному вигодовуванні. Тому варто ще раз нагадати мамам: грудне вигодовування – найкраще для Вашої дитини! Але якщо воно виявилось неможливим – ніколи не використовуйте для приготування суміші неперевірену колодязну воду!

Пийте чисту воду і будьте здорові!

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь