A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

Андрій Стріхарський прокоментував закон про мобілізацію

Дата: 12.04.2024 18:19
Кількість переглядів: 697

Сьогодні Верховна Рада підтримала законопроєкт про мобілізацію. За нього проголосували 283 депутатів.

Це один з найскладніших та суперечливих законопроєктів цього скликання. З початку обговорення до самого голосування не припинявся обмін думками, як всередині суспільства, так й у стінах парламенту. Понад 4000 правок — яскраве свідчення важливості цього закону та водночас складного соціального фону навколо нього.

Проте парламентарі визнали більшістю, що зараз не той час, щоб перетворювати мобілізацію в черговий предмет нескінченних суперечок. Ми маємо діяти рішуче, спільно та узгоджено з військовим керівництвом. Саме на полі бою зараз вирішується доля України, саме там потрібна наша єдність та підтримка. Тому вважаю прийняття законопроєкту правильним кроком, який потрібен державі.

Коротко про основні положення нового законопроєкту, який вступить в дію через 30 днів після підписання його Президентом:

* Базова військова підготовка замість строкової служби.

* Місцеві державні органи і адміністрації зобовʼязані сприяти мобілізації.

* Ті, хто перебуває на військовому обліку, має в добровільному порядку зареєструвати електронний кабінет призовника, військовозобовʼязаного чи резервіста.

* Військовозобовʼязаний має постійно носити з собою військово-обліковий документ під час дії воєнного стану, а також уточнити свої дані в ЦНАП, ТЦК чи в електронному кабінеті військовозобовʼязаного, а також пройти медогляд.

* Людину без відповідної підготовки не можуть відправити на фронт.

* Проходити військову службу можуть засуджені, які звільнені від відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки.

* Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.

* Залишається норма про право на демобілізацію людей з інвалідністю, а також демобілізація у звʼязку зі звільненням з полону.

* Для тих, хто ухиляється від мобілізації можуть встановити тимчасові обмеження за позовом ТЦК, зокрема позбавити права керувати транспортними засобами (є вийнятки).

* Необхідність обовʼязково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ на період мобілізації усім громадянам.

Зрозуміло, що прийнятий законопроєкт не може влаштувати всіх, але його головна мета — це створити такі умови, щоб суспільство не булорозколоте на тих, хто все робить для ЗСУ таперемоги та тих, хто відпочиває. На жаль ми не маємо часу та ресурсів чекати, не можемо дозволити собі ігнорувати війну. Ми маємо вистояти та перемогти.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь