ПАМ’ЯТКА Що потрібно знати і як підготуватися до умов припинення централізованого водопостачання
Дата: 15.12.2022 16:09
Кількість переглядів: 165
- зробіть запас фасованої питної води в герметичній тарі з великим терміном зберігання із розрахунку 3 літри на добу на одну особу;
- використовуйте для пиття фасовану або прокип’ячену воду. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезараження води – для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання;
- використовуйте питну воду з перевірених джерел нецентралізованого водопостачання (артсвердловин, криниць тощо), а також тих, які рекомендовані органами місцевої влади;
- для харчування дітей віком до 3-х років використовуйте фасовану питну воду або воду з джерела, вміст нітратів у якій не перевищує гігієнічні нормативи – 50 мг на дм3, що підтверджено лабораторними дослідженнями;
- зберігайте воду у прохолодному місці, захищеному від прямих сонячних променів (рекомендована температура від 50 до 200), у закритих ємностях (бажано скляних, емальованих або полімерних, що призначені для зберігання харчових продуктів). Щоб не сплутати ємності, нанесіть позначки щодо призначення води (вода для пиття, вода для господарських потреб тощо);
- наберіть в об’ємну тару воду для господарських потреб (10-12 літрів на добу на одну особу);
- по можливості зробіть запаси вологих серветок, сухого шампуню, одноразового посуду;
- застосовуйте термообробку продуктів (варіння, смаження, запікання тощо)під час приготування їжі.
Пам’ятайте! Вода належної якості – запорука недопущення виникнення інфекційних та неінфекційних захворювань та загострення хронічних хвороб.