A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

СЬОГОДНІ 80-ТІ РОКОВИНИ ТРАГЕДІЇ БАБИНОГО ЯРУ

Дата: 29.09.2021 15:59
Кількість переглядів: 268

Сьогодні виповнюється 80 років одному з найжахливіших символів Голокосту –  початку масових розстрілів мирного населення в урочищі Бабин Яр у Києві.

За два дні, 29 та 30 вересня 1941 року,  тут розстріляли майже 34 тисячі євреїв. Перша масова страта невинних людей відбула 27 вересня. Це були 752 пацієнти психіатричної лікарні, яка знаходилася безпосередньо біля страшного місця.

Виправдання для злочину підготували швиденько, то була відверта брехня про участь євреїв у мінуванні та вибухах 24 вересня 1941 року на Хрещатику, внаслідок яких загинули чимало нацистів. Працювали підступно: захопили 9 провідних рабинів м. Києва і наказала їм повідомити, що після санобробки всі євреї та їхні діти як елітна нація будуть переправлені в безпечні місця.

27-28 вересня на стінах будинків, огорожах і стовпах з’явилися оголошення з текстом українською, російською і німецькою мовами: «Усі євреї міста Києва і його околиць повинні з’явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на ріг Мельникової і Дегтярівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну тощо. Хто з євреїв не виконає цього розпорядження і буде знайдений в іншому місці, буде розстріляний. Хто з громадян проникне в залишені квартири і привласнить собі речі, буде розстріляний».

Люди, які рухалися з різних районів міста, зливалися в один потік на вулиці Мельникова. У кінці її, біля протитанкового рову, стояла  застава, за якою розгорнули похідну канцелярію. У нещасних відбирали всі документи й цінності. Потім примушували роздягатися і через проходи в насипі виводили до краю яру, на протилежному боці якого на спеціально обладнаній дерев’яній платформі сидів кулеметник. Під безжалісний вогонь кулемета поліцаї заганяли палицями розгублених голих людей, не даючи їм зорієнтуватися…

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації.

У різних публікаціях можемо знайти різні цифри загальної кількості знищених у Бабиному Яру — від 70 тисяч до 150 тисяч осіб. У 1946 році на Нюрнберзькому процесі прозвучало, що близько 100 тисяч, згідно з висновками спеціальної державної комісії для розслідування нацистських злочинів під час окупації Києва.

Забувати про такі події не маємо права, щоб ніколи не повторилися трагічні сторінки нашої історії. Вічна память невинним жертам нацизму…


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь