A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

МИХАЙЛУ ГРУШЕВСЬКОМУ – 155

Дата: 29.09.2021 15:47
Кількість переглядів: 458

Мабуть, немає українця, який не знав би, хто такий Михайло Грушевський. Біографія видатного українського історика, громадського діяча досить цікава. Сьогодні виповнюється 155 років від його народження, тож згадаємо кілька цікавих фактів із життя Михайла Сергійовича.

29 вересня 1866 року в місті Холм (Польща) народився відомий державотворець,якому не лише випала честь вивчати історію України, а і стати її творцем. Батько  Сергій Грушевський, учитель словесності, був автором офіційного підручника церковнослов’янської мови, який перевидавався близько тридцяти разів. Хоча згодом Михайло Сергійович добре заробляв на викладацькій роботі й на виданні книг, проте основні доходи сім’я Грушевських аж до 1917 року отримувала від перевидання цього підручника.

У 1908 році Грушевські купили в Києві двоповерховий особняк на вулиці Паньківській (зараз тут музей), а поруч незабаром побудувала шестиповерховий будинок. У січні 1918-го більшовики прицільно обстрілювали останній, у результаті чого будівля згоріла. При цьому сильно постраждала стара мати Михайла Сергійовича, Глафіра Захарівна, яка померла через кілька днів після того, як її винесли з палаючого будинку.

Уся найбільша громадсько-політична діяльність та кохання Михайла Сергійовича Грушевського були пов’язані зі Львовом. Історик переїхав сюди  в 1894 році і прожив аж 20 літ. Крім того, у Львові Грушевський побудував власний будинок, який досі відкритий для відвідувачів. Саме тут він зміг налагодити зв’язки з усіма активними діячами та долучитися до Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

У 1896 році одружився з львів’янкою, учителькою з роду Вояковських, Марією Сильвестрівною. Обвінчалися закохані 26 травня 1896 року в м. Скала. У 1900 році у Михайла та Марії народилася дочка, яку вони назвали Катериною. Саме вона після смерті продовжила наукову роботу батька.

Основні віхи життя та діяльності МихайлаГрушевського:

  • Народився в 1866 році в Холмі.
  • Із 1897 по 1913 рік очолював Наукове товариство імені Тараса Шевченка у Львові.
  • 1917–1918 рр. – Голова Центральної Ради Української Народної Республіки.
  • 23 червень 1917 року брав участь у проголошенні Першого універсалу УЦР.
  • 29 квітня 1918 року після перевороту, у результаті якого до влади прийшов Скоропадський, Грушевський перейшов на нелегальне становище. У підпіллі він займався науковою діяльністю.
  • 1923рік  – академік НАНУ.
  • 24 листопада 1934 року Грушевський помер від зараження крові та в результаті невдалого видалення фурункула. Похований у Києві на Байковому кладовищі.

Цікаві факти про Михайла Грушевського

Михайло Грушевський – перший керівник в історії незалежної Української держави.

У ніч з 29 на 30 квітня 1918 на Грушевського було скоєно замах. Коли під охороною січових стрільців він разом із дружиною залишав будівлю Центральної Ради, то один з січовиків (чи то галичанин-москвофіл, то чи переодягнений в січовика російський офіцер) кинувся на нього з багнетом з криком «За Русь!». Охорона відштовхнула нападника, тож Грушевський не постраждав, але зате була легко поранена його дружина. Обставини цієї справи так і залишилися нез’ясованими, оскільки вчинив замах незабаром був застрелений – нібито при спробі до втечі.

Проживаючи в Європі (Австрії, Чехословаччині, Швейцарії) Грушевський кілька разів вступав у переговори з більшовиками. Спочатку він домагався легалізації діяльності своєї та інших лівих українських партій, потім – вів переговори про умови свого повернення в Україну.

Свою «Історію України-Руси» Грушевського довів лише до 1658 року, яким закінчується 10-ий том. У наукових колах побутує історія, ніби в архівах бачили рукопис 11-го тому. Подейкують, що Грушевських встиг дописати «Історію» чи то до 1660-х років, чи до то початку XVIII ст., чи то навіть до 1720-их років. Документального підтвердження така версія не має. Утім, в архівах уже в наш час знайшли й тільки в 1995 році опублікували шостий том написаної ним «Історії української літератури». Тому історія про одинадцятий том «Історії України-Руси» не здається вигаданою.

 За рішенням Київради, надмогильний пам’ятник для Михайла Грушевського був вирізаний з шматка граніту, який до 1919 року служив постаментом пам’ятника Миколі І.

Портрет Грушевського зображено на банкноті номіналом 50 гривень та на пам’ятних монетах 1996, 2006 та 2016 років.

Пам’ятники відомому діячу споруджено у Львові, у Червонограді Львівської області, Києві, Луцьку, Барі і Козятині Вінницької області та Долині Івано-Франківської області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь