A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ЗАКЛАДИ ОСВІТИ ГОТОВІ ДО НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

Дата: 26.08.2021 10:59
Кількість переглядів: 266

Перше вересня – початок нового навчального року,  день великих надій та очікувань. Кожна родина прагне дати дитині якісну освіту, яка допоможе їй ствердитися в житті.

Дарувати знання і набувати їх – це нелегка праця, що вимагає віддачі, душевних сил, значного напруження, проникнення у велику скарбницю  надбань людством/

Відділ та заклади освіти за сприяння міської ради, депутатів, батьківської громадськості проводять підготовку до нового навчального року.

Систему дошкільної освіти громади складають  8 закладів дошкільної освіти та 2 навчально-виховні комплекси, функціонує 34 групи. Дошкільну освіту здобувають 611 дітей, із них 579 – віком від 3 до 6 років.                          

Із 1 вересня дошкільники працюють за оновленим Базовим компонентом дошкільної освіти  та освітньою програмою для дітей від 2 до 7 років «Дитина». У закладах здійснені заходи щодо покращення матеріально-технічної бази: проведені косметичні ремонти, оновлено твердий і м’який інвентар, придбані сучасні дитячі меблі, модулі, обладнання для харчоблоків та посуд. Створені сприятливі умови для особистісного становлення  та творчої самореалізації  кожної дитини, формування її життєвої компетентності. 

Нині у громаді функціонують 11 закладів  загальної середньої освіти. У 128 класах будуть навчатися 2172 учні (середня наповнюваність – 15,7).

Уперше переступлять поріг  ЗЗСО 215 дітей, що будуть навчатися  в 12 перших класах.  Особлива увага, відповідно до Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної  середньої освіти «Нова українська школа» (стартувала з 2018 року), приділена створенню нового освітнього простору з урахуванням комфортних умов та впровадження  інноваційних підходів  в освітньому процесі.

Для першокласників будуть придбані одномісні парти, класні кімнати поповняться комп’ютерною технікою, сучасними дидактичними матеріалами за кошти державної субвенції  – 356515 грн та співфінансування з місцевого бюджету – 86700 грн.   Нині  тривають  тендерні процедури та укладання договорів.             

А в 10-их класах будуть навчатися 148 учнів.

Навчальною літературою школярі забезпечені відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України. Учні 4 та 8 класів будуть навчатися за новими підручниками. Учнів 4 класу забезпечено літературою на 99%. Є проблемні питання  щодо забезпечення окремими підручниками в деяких закладах загальної середньої освіти, які будуть вирішені після розподілу підручників протягом вересня.                                    

Забезпечення підручниками здійснюється  централізовано управлінням освіти і науки облдержадміністрації за кошти державного бюджету.

Придбано класні журнали, журнали гурткової роботи, індивідуального навчання та крейда.

Підвіз учнів буде здійснюватися  чотирма шкільними автобусами, проведено їх ремонти.

Харчоблоки закладів освіти готові до організації самостійного  гарячого харчування дітей, проведено поточні ремонти. Постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 № 305 затверджені норми  та Порядок організації харчування  у закладах освіти, які вводяться з 1 вересня 2021 року, але надано перехідний період до 1 січня 2022 року.

Із метою всебічного розвитку  здібностей та обдарувань здобувачів освіти, задоволення їх інтересів, духовних запитів і потреб з 1 вересня буде функціонувати  Городищенський заклад позашкільної освіти  «Центр дитячої  та юнацької творчості», створений шляхом злиття Городищенського закладу позашкільної освіти «Будинок дитячої та юнацької творчості»  та Городищенського закладу позашкільної освіти «Станція юних туристів».

До підготовки до опалювального сезону проведено обстеження газових котелень, періодичну перевірку димових та вентиляційних каналів теплогенераторних закладів освіти, щорічну повірку манометрів та сигналізаторів газу, лабораторну повірку опору  контуру заземлення та ізоляції електроопор, придбано 34 вогнегасники та здійснено технічне обслуговування 304 наявних вогнегасників, замінено 3 електролічильники.

Проводимо тендерні процедури щодо закупівлі палива.

Значного фінансування потребує забезпечення протипожежного стану  закладів освіти, а саме:  обробка  дерев’яних  конструкцій, облаштування пожежної сигналізації.

Заклади освіти потребують і заміни технологічного обладнання   шкільних їдалень, меблів, спортивного інвентарю, віконних блоків на металопластикові, опалювальних котлів та ремонти теплових мереж, ремонт дахів.

Усі ці проблеми перебувають на контролі депутатів  та міської ради, а їх вирішення – це питання часу.                                                           

Нині на порядку денному придбання  газового котла для Городищенського закладу дошкільної освіти № 2  «Зірочка», твердопаливного котла для Орловецького закладу загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів   та ремонт даху опорного закладу освіти – Городищенського закладу загальної середньої освіти І – ІІІ ступенів № 3.

Перевірка готовності закладів освіти до нового навчального року,  проведена робочою комісією 18-19 серпня 2021 року, показала, що всі з них готові прийняти своїх учнів, вихованців.

Діти зайдуть у світлі,   відремонтовані, обладнані класи, відкриють нові підручники, привітаються з мудрими і креативними вчителями, вихователями.                        Користуючись нагодою, дякую міській раді, депутатам, колективам закладів освіти, батьківській громадськості за роботу, проведену з підготовки закладів освіти до нового навчального року, за розуміння  і вирішення освітянських проблем.

Наталія ЖОВТАЛЮК,

начальник відділу освіти Городищенської міської ради



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь