A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ВОДОСКИДНА СПОРУДА «ЗАРІЧНА ГРЕБЛЯ» ПЕРЕБУВАЄ В АВАРІЙНОМУ СТАНІ

Дата: 28.07.2021 14:25
Кількість переглядів: 617

На території Городищенської територіальної громади обліковано близько 70 гідроспоруд, це, зокрема водорозливні греблі, греблі з шахтним, щитовим та відкритим щитовим типом водоспуску, а також шлюзи-регулятори, що регулюють рівень води в  річці Вільшанці.Фото без опису

За даними інвентаризації гідротехнічних споруд 2017 року, більшість із них знаходиться в задовільному стані. Проте нині деякі все ж потребують аварійно-відновлювальних робіт.

Реагуючи на звернення жителів міста Городище щодо можливого виникнення надзвичайної ситуації на р. Вільшанці, що протікає в межах міста, виконавчим комітетом Городищенської міської ради за участю представників депутатського корпусу та громадськості проведено обстеження території прибережної захисної смуги річки, гідротехнічну споруду №1 – «Шлюз-регулятор «Біля колишнього пивзаводу» на р. Вільшанка» та гідротехнічну споруду №1 «Водоскидна споруда «Зарічна гребля»», що регулює рівень води в загальнозоологічному заказника місцевого значення «Заріччя».

Встановлено, остання перебуває в аварійному стані й потребує негайного проведення ремонтних робіт. По даній гідротехнічній споруді пролягає автодорога місцевого значення, яка сполучає північно-східну околицю міста з центром.

Із метою вирішення даної ситуації, отримання експертного висновку щодо стану вищезазначеної гідротехнічної споруди та розроблення плану заходів з реконструкції, виконавчим комітетом направлено офіційні листи до Регіонального офісу водних ресурсів у Черкаській області та управління екології та природних ресурсів Черкаської обласної державної адміністрації.

Зясувалося, що загальнозоологічний заказник місцевого значення «Заріччя» оголошено рішенням Черкаської обласної ради від 26.06.2009 № 27-10/V «Про території та об’єкти природно-заповідного фонду області» в м. Городище на площі 27,0 га. Згідно зі ст. 94 Водного кодексу України,  тут заборонено здійснювати будь-яку діяльність, що суперечить їх цільовому призначенню.

 Відповідно до статті 42 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», на об’єктах природно-заповідного фонду, де не створені спеціальні наукові підрозділи, дослідження організовуються  природними заповідниками, біосферними заповідниками, національними природними парками, ботанічними садами та дендрологічними парками загальнодержавними значення, розташованими у цих регіонах. На території Черкаської області такими установами є Національний дендрологічний парк «Софіївка» НАН України  та навчально-науковий центр «Інститут біології та медицини» Канівського природного заповідника Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Враховуючи зазначене, підготовлено та направлено офіційні листи до цих установ із пропозицією долучитися відповідним науковцям для надання наукових обґрунтувань щодо впливу запланованої діяльності з реконструкції гідротехнічної споруди на стан об’єкта природно-заповідного фонду.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь