A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ЗАСТОСОВУЄМО ПЕСТИЦИДИ ПРАВИЛЬНО

Дата: 29.04.2021 15:42
Кількість переглядів: 1298

В останні роки почастішали випадки звернень населення із приводу порушення правил застосування пестицидів та агрохімікатів окремими фермерами, товариствами, громадянами. Відтак існує чимало правових ризиків, із якими мають справу у своїй діяльності як сільськогосподарські підприємства, так і фермерські господарства, здійснюючи хімічну обробку угідь. Фото без описуТехнологічні регламенти вирощування польових культур, плодових насаджень передбачають обов'язкове застосування хімічних та біологічних засобів захисту рослин до 2-8 разів на сезон. Безпосереднє сусідство земельних ділянок із вирощуванням городніх культур та садків при обробці останніх призводить до забруднення як городів, так і території житлової забудови, що негативно впливає на умови проживання людей. Практика показує, що в умовах населених місць, як правило, неможливо витримати необхідний санітарний розрив при використанні навіть простих механічних засобів обробки дерев. Зокрема, недотримуються вимоги санітарних норм щодо часу проведення обробки, попередження населення про проведення обробки полів, дерев, використання препаратів невідомого походження. На полях, що безпосередньо межують із населеними пунктами, рекомендовано застосовувати не гербіциди, а механічні обробітки від бур'янів, які нешкідливі для людей.

Наголошуємо, що використання пестицидів у господарствах, колективних та індивідуальних садах і городах, закладах охорони здоров'я та побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватися тільки відповідно до державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.00198 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та "Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні".

Усі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках або в похмурі дні. Для обробки індивідуальних садів і городів дозволяється застосування тих пестицидів, які дозволені для роздрібного продажу населенню "Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні" і доповненнями до нього. Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств зобов'язана сповіщати населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки й методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Дозволено застосування пестицидів та біопрепаратів для захисту садків у населених пунктах при дотриманні санітарно-захисної зони. Розміри зони визначені в ДСП 8.8.1.2.-001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів в народному господарстві» п. 6.3.4 і становлять при застосуванні вентиляційних оприскувачів-500м, планових оприскувачів-300 м.

Часто виникають питання про розміри санітарно-захисної зони при використанні пестицидів для обробки полів сільськогосподарськими підприємствами.

При обробці наземним способом відстань до населеного пункту має бути не менше 200-300 м, при обробці авіаційним - 5 км від місця постійного перебування медоносних пасік, 2 км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу худоби, 1 км від населених пунктів, тваринницьких, птахоферм, а також посівів сільгоспкультур, що застосовують у їжу без термічної обробки. При авіа-застосуванні мінеральних добрив санітарно-захисна зона повинна бути не менша 500 м.

Купувати пестициди та агрохімікати слід тільки у спеціальних магазинах, де є всі необхідні дозвільні документи. Торгівля ведеться тільки фасованими, герметично упакованими препаратами згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Категорично забороняється виносна торгівля та торгівля в невстановлених місцях.

На упаковці пестицидів і агрохімікатів повинна бути інформація українською мовою про препарат, інструкція з його використання, заходи безпеки, термін придатності. Роботи необхідно проводити з навітряного боку. При переміні напрямку вітру, що викликає перенесення парів пестицидів або продуктів їх розпаду у вашу робочу зону, обробіток необхідно призупинити.

Враховуючи важливість питання та поважаючи право громадян на безпечні умови проживання, керівникам господарств необхідно суворо дотримуватися вимог діючого законодавства при використанні пестицидів та агрохімікатів, застосовувати тільки сертифіковані препарати. Необхідно пам'ятати, що відповідальність за дотримання вимог Закону України „Про захист рослин" та допущення до робіт із пестицидами й агрохімікатами спеціально навчених осіб покладається безпосередньо на керівника господарства. Згідно з чинним законодавством, порушення цих вимог тягне за собою адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність. Підприємства, установи, організації всіх форм власності у сфері захисту рослин зобов'язані допускати до робіт, пов'язаних із транспортуванням, зберіганням, застосуванням засобів захисту рослин, їх торгівлею, лише осіб, які пройшли медичний огляд, мають медичну книжку встановленого зразка на право роботи з пестицидами. Потім необхідно пройти спеціальне навчання та отримати щорічно відповідне посвідчення і допуск. Навчання проводять спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь