A A A K K K
для людей із порушенням зору
Городищенська територіальна громада
Черкаська область, Черкаський район

ЧАС ЗАБУТИ ПРО ПОПУЛІЗМ, ПОШУКИ ШПАРИН У ЗАКОНОДАВСТВІ, А НАРЕШТІ ПОДАБАТИ ПРО КОМФОРТ У БУДИНКАХ

Дата: 14.09.2021 08:10
Кількість переглядів: 259

Утримання будинків і прибудинкових територій  –  господарська діяльність,   спрямована   на   задоволення  потреби  фізичної  чи юридичної особи  щодо  забезпечення  експлуатації  та/або  ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд,  а також утримання   прилеглої  до  них  (прибудинкової) території   відповідно  до  вимог  нормативів,  норм,  стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

До приватного житлового фонду входять зведені жилі будинки, придбані, побудовані, приватизовані квартири (будинки).  Відповідно в жителів  як  приватних, так і багатоповерхових  будинків  виникають спільні питання щодо його утримання, адже навіть незначний ремонт потребує певних капіталовкладень.

Вирішити питання у приватному будинку, можливо, і простіше, але всі витрати лягають на одні «плечі» власників, серед яких  також є і пенсіонери, і особи з інвалідністю.

Такі ж проблеми виникають і у багатоповерхівках, тільки іноді  постає  питання, що квартира моя, а під’їзд, дах, підвал та власне і прибудинкова територія – то не наше. Є під’їзди, де дійсно обслуговування здійснюється на належному рівні, проте в більшості  картина невтішна. Тому просимо жителів  багатоквартирних будинків активізуватися і не бути  байдужими в питаннях, що стосуються спільного будинку та його території.

Згідно із Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»:

управління багатоквартирним будинком – вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов’язків співвласників, пов’язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку;

співвласник багатоквартирного будинку (далі – співвласник) – власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку;

спільне майно багатоквартирного будинку – приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

 Згідно зі статтею 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»:

1. Витрати на управління багатоквартирним будинком включають:

1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного й капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна в багатоквартирному будинку;

2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку;

2-1) витрати, пов’язані з виконанням зобов’язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності;

3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення;

4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

2. Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

3. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

4. Зобов’язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень.

Нині на території Городищенської громади налічується 53 багатоквартирні будинки, у яких проживають приблизно 2500 осіб, що становить 10 %  від населення громади. Як бачимо, 90% населення – власники приватного житла. Але на відміну від тих громадян, які мешкають у квартирах, не чекають, що КП «Комунальник» безкоштовно відремонтує підїзди, дахи тощо. Тому слід не займатися популізмом, а братися до справи, адже створити комфортні умови для себе та своїх родин зможуть лише самі співвласники багатоповерхівок.

І останнє: ми інформуємо про проведену розяснювальну роботу з жителями багатоповерхових будинків не для того, щоб у коментарях обговорювали сильні чи слабкі моменти українського законодавства. Є закон, і ми повинні його виконувати, не в нашій компетенції шукати у ньому шпарини чи чіплятися до кожного пункту документа. Якщо є запитання чи потребуєте роз’яснень, звертайтеся до міської ради: зробимо все можливе, щоб розвіяти ваші страхи, сумніви, надамо потрібну інформацію.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь